World Wide Web Day
Zo af en toe haak ik graag eens aan bij bijzondere dagen die “gevierd” worden. Vandaag is het World Wide Web Day en toen ik deze zag dacht ik gelijk: “wat een interessante dag”.
Want is het niet zo dat de wereld, zonder dit wereldwijde web, er toch heel anders uit zou zien? Het web waarin je vreselijk kunt verdwalen en vreselijk jezelf ook kwijtraken. Tegelijkertijd vind ik het ook fantastisch!
Er is namelijk ontzettend veel terug te vinden. Waar je vroeger dingen nog op moest zoeken in een heuse encyclopedie en je het dan waarschijnlijk toch net niet terug kon vinden wat je zocht. Tegenwoordig tik je een zoekterm in (of zelfs een hele zin) en hopla, talloze sites waar informatie is terug te vinden over precies dat of ongeveer dat wat je zoekt. Hartstikke handig, als je het mij vraagt.
Zelf gebruik ik het dan ook heel vaak. Even een kookrecept opzoeken, iets over kruiden, hoe laat er misschien een mooie zonsopgang te zien is, wat het weer gaat worden voor de komende dagen, of er nog ergens een leuk hardloopevenement is. En ga zo maar door.
Toch vind ik het World Wide Web ook niet alles. De vraag is natuurlijk altijd of de informatie die je hebt gevonden ook klopt. Dus zelf blijven nadenken is belangrijk. Daarnaast, het idee van altijd maar “verbonden” te zijn met de wereld. Het doet iets met hoe je leeft en per definitie is het ook helemaal niet zo gezond.
Je herkent het vast wel, je zoekt iets op, op www dus, en voor je het weet ben je zomaar een uur, of misschien nog wel langer verder. Je ziet wat anders leuks en dan nog weer iets anders. En dan ga je daarnaar kijken, waardoor je ineens weer op zoek gaat naar andere dingen.
Wat doet al dat "scrollen op het internet" eigenlijk met jouw lichaam en geest?
Dit altijd maar “verbonden” zijn met de wereld, brengt jouw lichaam zeker niet in een ontspannen toestand, ook al denk je wellicht van wel. Jouw zenuwstelsel wordt hierdoor continue geprikkeld (dat geldt overigens ook voor Tv-kijken) en daardoor sta je dus eigenlijk voortdurend “aan” en dat beïnvloed jou op de volgende manier:
- Dopamine en beloningssysteem: Elke keer dat je iets nieuws en interessants vindt op het web, geeft je brein een beetje dopamine vrij. Dit is dezelfde stof die vrijkomt bij andere vormen van beloning, zoals bijvoorbeeld iets lekkers eten, gokken, gamen, etcetera. Het zorgt ervoor dat je je goed voelt, maar kan ook leiden tot een soort verslaving. Je blijft maar zoeken naar dat volgende 'dopamine-shot', waardoor je steeds langer op het internet rond blijft hangen.
- Stress en het zenuwstelsel: Al dat scrollen en klikken activeert jouw zenuwstelsel, wat leidt tot een verhoogde staat van paraatheid. Dit kan stress veroorzaken en je lichaam in een constante staat van "fight or flight" houden, wat zeker niet bevorderlijk is voor ontspanning, welzijn, goede nachtrust en goede spijsvertering.
- Slaapstoornissen: Het blauwe licht van schermen verstoort jouw slaapcyclus, zeker als je nog ’s avonds ook lekker aan het scrollen bent. Dit kan leiden tot problemen met inslapen en doorslapen, wat weer effect heeft op je algehele fysieke en mentale gezondheid.
- Fysieke effecten: Langdurig zitten (en naar een scherm staren) kan leiden tot fysieke klachten zoals nek- en rugpijn, vermoeide ogen en hoofdpijn en ook tot allerlei welvaartsziekten. Maar er is meer, want doordat jouw zenuwstelsel continue “aan staat”, zal ook jouw spijsvertering niet meer optimaal zijn en daarnaast komt jouw lichaam niet in de herstelmodus wat van belang is voor reparatie van celschade.
Terug naar balans
Een leven zonder het wereldwijde web, dat is lastig voor te stellen in de huidige tijd.
Dus hoe kun je dit nu zodanig balanceren, dat dit ook goed is voor jouw fysieke en mentale gezondheid?
Hier zijn enkele tips om een gezondere relatie met het internet te ontwikkelen:
- Plan je schermtijd: Stel limieten in voor hoe lang je op het internet bent en houd je eraan. Lekker streng, maar misschien is het nodig?
- Neem regelmatige pauzes: Zorg voor fysieke beweging tussendoor, want langdurig achter elkaar zitten is sowieso al niet gezond voor jouw lichaam.
- Digitale detox: Probeer eens een dag of een weekend zonder internet en kijk eens wat dit met je doet. Het kan verfrissend zijn en je helpen om weer in écht contact te komen met jezelf en jouw omgeving en je zou zomaar eens hele verrassende inzichten kunnen krijgen in een vraagstuk wat op dat moment in jouw leven speelt.
- Mindful internetgebruik: Wees je bewust van wat je doet online. Want waarom ga je online? Is het vanuit een gevoel van onrust, of mis je iets? Stel jezelf eens eerlijk deze vraag en kijk wat er dan boven komt als eerste ingeving.
Het internet is een geweldig hulpmiddel, dat vind ik zelf ook nog steeds.
Maar kijk eens of je het ook zou kunnen gebruiken op een meer gebalanceerde manier, want weet dat al die afleiding je ook weghoudt bij jezelf. Weg van de persoon die je werkelijk bent en van wat je werkelijk nodig hebt in het leven.
Wil je regelmatig je regelmatig tips & inspiratie ontvangen, schrijf je dan hier in voor mijn periodieke Inspiratiemail.