Praatje Poep
Getver, poep! We praten er niet makkelijk over en dat is eigenlijk jammer, want onze eigen poep kan ons veel over onszelf leren.
Onlangs deed ik in Eindhoven mee aan een hardloopevenement. Alhoewel ik het heerlijk vind om gewoon hardlooprondjes in mijn eigen omgeving te maken, kies ik soms toch bewust ervoor om deel te nemen aan een (wat groter) evenement. Het helpt mij namelijk goed in de voorbereiding naar de weer wat langere afstanden die ik vanaf begin 2024 wil gaan afleggen, waaronder dan toch eindelijk een keer de City Pier City Halve Marathon in mijn geboortestad Den Haag.
Deelname aan hardloopevenementen doet iets met mij. Het zet mij aan tot net iets beter presteren en het leert mij goed om te kunnen gaan met de drukte tijdens zo’n evenement. Meestal ben ik wat gespannen op de dag zelf en dat merk ik dan ’s ochtends eigenlijk al direct aan mijn darmen. Die werken dan meer dan goed 😉. Op zich vind ik dat niet erg, want ik ben het liever kwijt dan rijk op het moment dat ik aan de start verschijn. Daarnaast weet ik ook dat zich dat na zo’n evenement altijd weer normaliseert.
Alleen dat laatste gebeurde ditmaal dus niet. Ik bleef onrustig darmen houden en diarree.
Zelf zocht ik het direct in de hoek van de voeding, want op de dag van het hardloopevenement had ik rommelig gegeten. Ook bij thuiskomst was het niet gelijk allemaal even gezond. Ik was er dan ook van overtuigd dat ik gewoon weer wat extra op mijn voeding moest letten en dan zou het vanzelf weer goed komen.
Maar dat gebeurde dus niet. En zo besloot ik om deze casus dan maar gelijk in te brengen tijdens de nascholing/bijscholing Spiertesten. Ik ben een hele mooie extra vaardigheid aan het leren op het vlak van Spiertesten, namelijk het Online Spiertesten. En tijdens speciale praktijkochtenden oefen je dan samen met een andere OERsterk coach het geven van een online consult.
Hoe krachtig dit (Online) Spiertesten is heb ik direct ook zelf (weer) mogen ervaren. Binnen 3 kwartier was de uitkomst dat mijn diarree helemaal geen verband hield met mijn voeding, maar dat ik op het vlak van ontspanning mijzelf erg tekort had gedaan, de eerste dagen na het hardloopevenement. En wat viel daar het kwartje voor mij, want ik had mijzelf inderdaad helemaal geen extra rust gegund en was direct “in de vaart der volkeren” verder gegaan met een wat te volle agenda.
Een week later was mijn darmwerking weer als vanouds. Ik had meer rustmomenten ingebouwd en nog eens kritisch gekeken of mijn planning ook wat minder ambitieus mocht zijn.
En zo zie je maar dat jouw darmen je eigenlijk veel kunnen vertellen over jouw gezondheid. Tegelijkertijd hoeft het dus helemaal niet voeding gerelateerd te zijn als je darmklachten hebt.
En dat vind ik het mooie & krachtige van Spiertesten, het kan snel iets zichtbaar maken uit ons onderbewustzijn. En precies deze bewustwording kan jou dan weer verder helpen bij een stukje verbetering van eventuele klachten/ongemakken.
Ervaar je zelf wellicht ook ergens klachten/ongemakken (fysiek of mentaal) en wil je weten of ik jou verder kan helpen door middel van Spiertesten? Neem dan contact met mij op. Ik informeer je graag verder over de mogelijkheden binnen mijn praktijk.