Maagzuurremmers: goed idee of niet?

/Brigitte Boven - Pees/Voeding en Vitaliteit en Rust en Ontspanning en Gezondheid

Onlangs had ik flink last van mijn maag. Niet gewoon een heel klein beetje, maar een serieuze maagslijmvliesontsteking. Ik heb dit in het verleden al een paar maal eerder gehad, dus helaas een herkenbaar probleem voor mij.

Vroeger betekende dit voor mij een ritje naar de dokter die dan een standaard protocol erbij pakte en dus maagzuurremmers voorschreef.

Inmiddels weet ik door de OERsterk Coachopleiding beter.

Want een maag hoort gewoon zuur te zijn. Is de maag dat niet, dan gaat er van alles mis met jouw spijsvertering en opname van voedingsstoffen. En sterker nog, maagproblemen zoals die van mij, komen dus gewoon van te weinig maagzuur in plaats van te veel. Ja, je leest het echt goed!

We hebben dus vaak last van te weinig maagzuur in plaats van te veel!

Dan kan het, na het innemen van maagzuurremmers, wellicht lijken dat de klachten verminderen, maar ergens in de keten van voedselvertering en opname van voedingsstoffen, heeft dat serieuze gevolgen.

Hoe wordt maagzuur aangemaakt?

Als we denken aan eten, of we zien eten, of we ruiken het bijvoorbeeld, dat zijn allemaal prikkels die aanzetten tot het aanmaken/vrijmaken van stofjes die er uiteindelijk weer voor zorgen dat maagzuur aangemaakt wordt en ook dat de slijmlaag in onze maag wat dikker wordt.

Even een technische uitleg:

Je staat er wellicht niet bij stil, maar dit maagzuur is ontzettend belangrijk voor de verdere vertering van ons voedsel. Het voedsel wordt namelijk als het ware "geknipt" in nog kleinere stukjes, waardoor je eiwitten goed kunt verteren en mineralen en bepaalde vitaminen (bijvoorbeeld B12 of C) goed kunt opnemen.

Dat hele proces zit zó ingenieus in elkaar, dat de voedselbrij in jouw maag dus voldoende “zuur” moet zijn, wil de maagklep (richting de darmen) opengaan, zodat voedsel door kan voor een verdere verwerking in jouw spijsverteringskanaal. Onvoldoende maagzuur in jouw voedselbrij, leidt tot vervelende problemen zoals omschreven in de vorige alinea.

Indien je onvoldoende maagzuur hebt aangemaakt, dan is de voedselbrij enerzijds niet zuur genoeg waardoor de maagklep niet open gaat voor een verdere doorstroming. Anderzijds, de voedselbrij is wel degelijk zuur, maar nu blijft die zure brij dus langer in de maag zitten en ook langer inwerken op jouw maagwand. En doordat dit proces zich blijft herhalen bij iedere maaltijd, tast het jouw maagslijmvlies aan. En dat geeft dus op termijn die pijnklachten aan de maag.

Buiten nog het feit dat als jouw maag langer vol blijft zitten dan gebruikelijk is, je ook sneller last gaat krijgen van die zure oprispingen. Dit wordt ook wel "reflux" genoemd wat dus ontstaat door die te volle maag die de voedselbrij weer terug de slokdarm induwt. Zeker 's avonds, als je lekker in bed gaat liggen om te slapen, en je doet dat met een nog te volle maag, dan heb je daar misschien wel eens last van gehad.

Nu zijn er wat oorzaken aan te wijzen die het proces van aanmaken van maagzuur verstoren. Zoals eerder al gemeld moet je wel een beetje geprikkeld worden door het ruiken en denken aan eten. Ook kan het zijn dat je te veel stress hebt, waardoor je van een bepaald stofje (acetylcholine) te weinig hebt en dat zorgt voor onvoldoende aanmaak van maagzuur. Ook veroudering speelt een rol, want vanaf 50 jaar wordt er gewoon minder maagzuur aangemaakt. Zomaar wat oorzaken, maar er zijn er nog meer.

Wat kun je zelf doen om te zorgen voor voldoende maagzuur

Hier zijn enkele tips:

  1. Neem de tijd om je voor te bereiden op het eetmoment. Niet even snel happen tussendoor, maar bewust toewerken naar het eetmoment. Dus ontspanning tijdens de bereiding en ook ontspanning tijdens het eetmoment zelf. En doe ook "de schermpjes" maar eens uit en leg ze weg. Geniet van elke hap!
  2. Iedere hap in de mond ook gewoon echt goed kauwen. We schrokken vaak te veel (ja, ook ik maak mij daar schuldig aan) en dat is niet handig, want dan komen er veel te grote brokken aan in de maag.
  3. Minder snelle koolhydraten, suikers en bewerkt voedsel eten. Dit verstoort de zuurtegraad in de maag en ook de aanmaak van maagzuur.
  4. Zorg voor een goede Omega-3 / Omega-6 balans. Door te veel Omega-6 in jouw voeding (door bijvoorbeeld te veel granen, zonnebloemolie, margarine, etc) zal er onvoldoende histamine vrijkomen. Histamine (gecombineerd met acetylcholine) zorgt nu juist voor de aanmaak van maagzuur.
  5. Beperk het aantal eetmomenten tot maximaal 3 per dag (dus ook geen tussendoortjes).

En nu denk je wellicht: dat klinkt mooi, maar als je dit al weet, waarom

heb je dan toch last van jouw maag gekregen? En dat is een hele terechte vraag.

Ik weet bijvoorbeeld nu gewoon al dat ik onvoldoende aandacht heb geschonken aan het stuk ontspanning en goed kauwen. Dus daar ligt nu meer de focus op. Ook beperk ik voor nu even het gebruik van koffie en scherpe kruiden, want dat helpt mij niet in herstel van mijn maagslijmvlies.

En mooi genoeg, zonder maagzuurremmers, is dit herstel al ingezet, want inmiddels is de ergste maagpijn weg. Dus voor de komende weken let ik goed op mijn voeding en ontspanning, drink ik daarnaast een zelfgemaakte kruidenthee met o.a. pepermunt, kamille en zoethout en dat gaat helpen in mijn verdere herstel.

De achterliggende oorzaak vinden

Maar daar blijft het voor mij niet bij. Want waarom heeft dit nu in eerste instantie zo ver kunnen komen? Want is het niet zo dat wanneer het ergens in de buik gaat “rommelen” er ook iets “rommelt” in de gevoelswereld? Ik schreef al eens eerder een blog over mijn rommelende darmen op het moment dat ik spanning had in aanloop naar een hardloopevenement. Maar zo zijn er nog meer dingen die je al eerder in jouw buik voelt, voordat je het met jouw hoofd kunt beredeneren. Mits je er alert op bent.

Dus wat hebben deze maagklachten mij te vertellen? Wat ligt er "zwaar op mijn maag" en wat kan ik niet goed verteren? Een goed werkende maag kan goed verteren, zowel voedsel als emoties. Maar het lijkt erop dat ik mij, emotioneel gezien, heb overeten. Kortom, op dat vlak weer werk aan de winkel aan mijzelf, aan het maken van bewuste keuzes over waar ik mij mee bezig wil houden in het leven. Een leven met liefde, aandacht en betekenis voor mijzelf.

Ook een coach raakt nooit uitgeleerd over zichzelf 😉

Wil je regelmatig je regelmatig tips & inspiratie ontvangen, schrijf je dan hier in voor mijn periodieke Inspiratiemail.

Inspiratiemail