
Leven met de seizoenen - Wat de natuur ons kan leren
De natuur en haar seizoenen hebben altijd een diepe indruk op mij gemaakt. Er is iets magisch aan de manier waarop het landschap verandert en hoe dat invloed heeft op ons als mens. Of ik nu op pad ben voor mijn (bijna) dagelijkse kruidenrondje, een coachwandeling, stuk fiets of aan het hardlopen ben, ik merk telkens weer hoe sterk we reageren op de wisselingen van de seizoenen.
Wanneer de zon schijnt, lijken mensen spontaan vrolijker en energieker. Maar op grijze, regenachtige dagen lijkt iedereen zich juist terug te trekken in zichzelf. Logisch misschien, maar eigenlijk zijn alle seizoenen waardevol en hebben ze hun eigen betekenis. De natuur verandert voortdurend, en als je daar bewust bij stilstaat, kun je er zoveel van leren. Het is niet alleen een cyclus die invloed heeft op de natuur, maar ook een prachtige spiegel voor ons eigen leven.
Het Jaarwiel – Meer dan alleen vier seizoenen
Natuurlijk ben je bekend met onze vier seizoenen: lente, zomer, herfst en winter. Maar er is ook een andere indeling die nog meer detail aanbrengt: het Jaarwiel. Dit verdeelt het jaar in acht perioden van ongeveer zes weken. Misschien heb je er wel eens over gehoord, maar misschien ook helemaal niet. Ik vertel je er graag meer over.
De overgang van de ene periode naar de andere wordt gemarkeerd door het vieren van zogenaamde Jaarfeesten, die allemaal zijn afgeleid van oeroude vieringen. Denk aan oogstfeesten, de midwinterzonnewende en midzomer. Dit zijn geen willekeurige momenten; ze zijn diepgeworteld in het ritme van de natuur en de cycli van groei, bloei, verval en rust.
Wat mij zo aanspreekt in het Jaarwiel, is dat het oude wijsheden bevat die we grotendeels zijn vergeten. Het herinnert ons eraan dat verandering een natuurlijk proces is en dat elk seizoen – zowel in de natuur als in ons eigen leven – een doel heeft. Net zoals de natuur haar cyclus doorloopt, bewegen wij mensen ook door de verschillende seizoenen: van de lente van onze jeugd tot de winter van de oude dag. Maar dit geldt niet alleen op levensschaal; ook binnen één jaar doorlopen we verschillende periodes die in lijn zijn met deze seizoenen.
De lessen van de seizoenen in ons dagelijks leven
Wanneer je stilstaat bij de acht Jaarfeesten van het Jaarwiel en dit toepast op je eigen leven, kan dat helpen om bewuster en met meer acceptatie om te gaan met verandering. Elk seizoen heeft een symboliek die je kan meenemen in je dagelijkse leven:
- Lente (Ostara & Beltane) – De tijd van groei, vernieuwing en plannen maken.
- Zomer (Litha/Midzomer & Lammas) – Volle bloei, kracht en het vieren van wat je hebt bereikt.
- Herfst (Mabon & Samhain) – Loslaten, oogsten en reflecteren op wat was.
- Winter (Yule & Imbolc) – Terugtrekken, rust en het planten van nieuwe zaadjes voor wat komt.
Ostara als voorbeeld – Het begin van iets nieuws
Neem bijvoorbeeld Ostara, het lentefeest dat rond 21 maart valt. Dit moment in het Jaarwiel markeert de lente-equinox, waarbij dag en nacht even lang zijn. De natuur ontwaakt, de zon neemt in kracht toe, de eerste bloemen bloeien en dieren worden actiever. Dit is het seizoen van groei en vernieuwing, en daar mag je als mens ook mee aan de slag.
Ostara herinnert je eraan dat het tijd is om plannen te maken, nieuwe ideeën te laten ontkiemen en met frisse energie vooruit te kijken. Net zoals de natuur nu vol belofte is, is dit een ideaal moment om te reflecteren op wat je wilt laten groeien in je leven. Wat wil jij in beweging zetten? Welke ideeën en dromen mogen nu gaan ontkiemen?
Bewust leven met de natuur
Als mens jagen we het hele jaar door in de waan van de dag. We denken dat we altijd maar door moeten blijven gaan. Of het nu een groeiseizoen (lente) is of een seizoen van reflectie en introspectie (winter), we hebben continu onze voet op het gaspedaal.
Maar wat als je nu eens bewuster gaat kijken naar de seizoenen en hun invloed op de natuur? Wat als je de natuur, waar wij onderdeel van zijn, gaat beschouwen als een spiegel waarin je mag kijken? Hoe zou jouw leven er dan uitzien?
Door bewust stil te staan bij de seizoenen en de wijsheid van het Jaarwiel, kun je je meer verbonden voelen met de natuurlijke stroom van het leven. Je leert dat alles zijn eigen tijd en ritme heeft – van groei en bloei tot rust en bezinning. In plaats van altijd maar te haasten en tegen de stroom in te gaan, kun je je weer herinneren hoe het is om mee te bewegen met de natuur. Hierdoor zul je uiteindelijk een dieper contact met jezelf ervaren en ontdekken wat voor jou écht belangrijk is in het leven.
Hoe kun je je meer bewust zijn van de seizoenen en dit ook toepassen in jouw leven?
Wil jij ook bewuster leven volgens de seizoenen? Begin dan met observeren: wat gebeurt er in de natuur en hoe voel jij je daarbij? Misschien ontdek je dat de natuur je veel meer kan leren dan je ooit had gedacht. Wat neem jij vandaag mee uit de wijsheid van de seizoenen?
En vind je deze blog waardevol? Abonneer je dan op mijn Inspiratiemail, zo ontvang je nieuw tips en inzichten altijd als eerste in jouw mailbox.