Verse biologische groenten en fruit uit eigen tuin, rijk aan voedingsstoffen

Eet jij wel écht gezond? Hoe bodemuitputting de voedingswaarde van jouw voeding beïnvloedt

/Brigitte Boven - Pees/🩺 Gezondheid, Voeding & Welzijn/Kruiden , Gezonde voeding , Leefstijlcoaching

Je bent bewust bezig met gezond eten. Je let op wat je in je winkelwagen gooit, je koopt veel groente en fruit, en je denkt goed bezig te zijn. Maar voel jij je ook echt energiek en vitaal? Of ben je vaak moe, heb je een verminderde weerstand of voel je je futloos? Misschien ligt het niet aan wat je eet, maar aan wat er nog in zit......
Of nog beter gezegd: wat er niet meer in zit.

We weten allemaal dat groente en fruit goed voor ons zijn. Maar wist je ook dat de voedingswaarde hiervan de afgelopen decennia enorm is afgenomen? Dit komt door bodemuitputting: de grond waarin onze gewassen groeien is steeds armer aan voedingsstoffen. En precies dat heeft ongemerkt invloed op jouw gezondheid.

Hoe bodemuitputting de voedingswaarde van voeding vermindert

Het is alweer een aantal jaren dat we bij ons huis een moestuin hebben met daarin fruitstruiken en boompjes, een kas en teeltbedden voor groente. Ook offeren wij steeds meer stukjes siertuin op voor prachtige inheemse kruiden die wij vervolgens lekker kunnen gebruiken in de keuken, voor heerlijke thee of fijne zalfjes.

Wij proberen dit alles op een zo natuurlijk mogelijke manier te doen met respect voor de bodem, de planten en alles wat leeft. Zo proberen wij een ecologisch evenwicht te krijgen. Maar dat is helemaal niet zo gangbaar en normaal in de intensieve landbouw waarop de meeste groente en het meeste fruit wordt geteeld.

Om zoveel mogelijk opbrengst te halen wordt er daar kunstmest gebruikt. De planten gaan daardoor snel groeien, maar de balans raakt zoekt en het gevolg daarvan zijn plagen en ziekten en daar worden dan weer bestrijdingsmiddelen op losgelaten. Al die meststoffen en bestrijdingsmiddelen verdwijnen in de bodem en vervolgens wordt daar in het voorjaar nog eens intensief gespit.

Het gevolg? Het bodemleven verdwijnt/raakt uit balans. Ik zag laatst nog een prachtig filmpje over bodemleven, bodemgezondheid en de invloed daarvan op de gezondheid van de planten. Ik kan het van harte aanraden om dit filmpje te bekijken, want het maakt veel duidelijk over het belang van de bodemgezondheid in relatie tot de gezondheid van planten.

Wat betekent dit voor jou?

Groenten en fruit uit arme bodems bevatten minder vitaminen en mineralen. Je denkt gezond te eten, maar krijgt ongemerkt veel minder voedingsstoffen binnen dan je lichaam nodig heeft.

De gevolgen van voeding met minder voedingswaarde

Je lichaam werkt eigenlijk net als de bodem. Het heeft een evenwicht nodig om gezond te zijn en te blijven. Als je structureel voedingsstoffen mist, kan dat invloed hebben op:

  • Jouw energiepeil: Je voelt je vaker moe en futloos.
  • Jouw immuunsysteem: Je bent vatbaarder voor ziektes en herstelt minder snel.
  • Jouw spijsvertering: Een gezonde darmflora hangt samen met de juiste voedingsstoffen.
  • Jouw algemene vitaliteit: Tekorten kunnen op de lange termijn bijdragen aan het ontstaan van chronische klachten.

Met andere woorden: als je voeding minder voedzaam & gezond is, voel jij je ook minder gezond & vitaal. Dit nog buiten de pesticiden die je binnenkrijgt welke ook een negatief effect hebben op jouw gezondheid.

6 Praktische tips om wel voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen

  1. Kies voor biologische, regeneratieve of lokaal geteelde producten. Ga gewoon eens op onderzoek uit in jouw eigen regio naar landwinkels, pluktuinen, kleinschalige telers die op een ecologische manier te werk gaan. Grote kans dat je allerlei prachtige initiatieven ontdekt waar je heerlijke en echt goede producten kunt kopen.
  2. Start je eigen moestuin/kruidentuin. Maak zelf een begin met een kleine kruidenhoek en een paar groenteplantjes. Doe dit natuurlijk wel op een zo natuurlijk mogelijke manier, maar je zult zien hoe leuk het is om zelf iets uit jouw eigen tuin te kunnen oogsten. Geen tuin maar wel een balkon? Ook daar kun je veel zelf doen in potten en bakken.
  3. Kiemgroenten zijn je vriend. Supersnel en makkelijk te kweken binnenshuis en misschien heb je dit vroeger al wel eens mogen doen op school met tuinkers-zaadjes. Ze zitten bomvol goede voedingsstoffen.
  4. Eet met de seizoenen mee. We zijn er niet meer aan gewend, maar groente uit het seizoen zijn het meest beschikbaar en bevatten vaak meer voedingsstoffen. Bijkomend voordeel is dat dit ook nog eens betaalbaarder is dan de sperzieboontjes die de halve aardbol over gereisd zijn.
  5. Gebruik veel kruiden in de keuken. Gebruik dit echt veel meer dan je nu doet! Kruiden (mits de juiste kwaliteit) zitten ook weer vol met nuttige stofjes. Dus maak jouw maaltijden er heerlijk mee op smaak en meng jouw eigen gezonde kruidenthee met mooie gedroogde kruiden.
  6. Leer over eetbare wilde kruiden. Ja, zelfs in jouw eigen omgeving zijn er al veel eetbare en ook gezonde kruiden te vinden, denk bijvoorbeeld maar eens aan de Paardenbloem of de Smalle Weegbree. Het is een mooie natuurlijke manier om voedingstekorten aan te vullen.

En nu jij! Wat ga jij als eerste doen?

Ik hoop dat deze inzichten en tips je helpen om bewuste keuzes te maken over gezonde voeding en voedingswaarde. Nu ben ik benieuwd: wat is de eerste stap die jij gaat zetten om meer voedingsstoffen binnen te krijgen?

En vind je deze blog waardevol? Abonneer je dan op mijn Inspiratiemail, zo ontvang je nieuw tips en inzichten altijd als eerste in jouw mailbox.

Samen kunnen we gezonder en bewuster eten!