Blue Monday
Zo af en toe komt het wel eens voorbij in het nieuws of op Social Media. Van die bijzondere dagen/feestdagen. Sommige dagen begrijp ik heel goed, want zo vieren wij bijvoorbeeld al heel lang kerst en de jaarwisseling.
Maar ook zie ik steeds vaker hele bijzondere themadagen voorbijkomen. Dagen waar ik nog nooit van heb gehoord, maar dat ligt misschien ook wel aan mij. Zo zie ik in januari alleen al bijvoorbeeld een heuse Dag van de Croissant op 30 januari, een Internationale Dag van de Sneeuw op 16 januari (maar daar kwam in Nederland dit jaar niets van terecht, want het was gisteren grijs met temperaturen boven nul) of bijvoorbeeld een Verkleed Je Huisdier Dag op 14 januari. Bij dat laatste merk ik dan dat mijn fantasie onmiddellijk met mij op de loop gaat. Wij hebben namelijk 3 katten thuis en ik vraag mij dan ook af hoe feestelijk dat gaat worden als ik ga proberen om ze alle drie in een leuke outfit te sjorren. Dus wie dat ooit verzonnen heeft? Die persoon had vast geen katten.
Maar goed, er prijkt dus ook Blue Monday op de kalender en dat schijnt dit jaar te vallen op 17 januari. En hoewel de meningen erover verdeeld lijken te zijn of we daar nu wel of niet aandacht moeten besteden, heb ik toch eens gekeken hoe deze dag ooit is ontstaan. Blijkbaar is deze dag afgeleid van het Engelse “Feeling Blue”. Oftewel een gevoel van somberheid in al zijn gradaties. En blijkbaar komt de term Feeling Blue dan weer uit de scheepvaart waar vroeger de kleur blauw had te maken met het overlijden van iemand van de bemanning. Bij het overlijden van een hogere officier werd dan een deel van het schip blauw geverfd waardoor men wist dat er gerouwd werd aan boord.
Volgens Wikipedia is de bedenker van Blue Monday een Britse Psycholoog. Hij bedacht een formule waaruit blijkt dat Blue Monday een dag is waarop de meeste mensen zich neerslachtig voelen door vakanties die nog ver weg lijken, de donkere dagen, de eerste dag van de werkweek en dan ook nog eens de goede voornemens die zijn mislukt. |
En die goede voornemens, daar wil ik het graag nog eens met je over hebben. Want hoe zit dat nu precies met die voornemens? Heel vaak verdwijnen ze dus alweer in de prullenbak zo halverwege januari. Terwijl je nieuwe gewoontes toch wel zo’n 3 maanden moet volhouden alvorens het onderdeel is geworden van jezelf. Het is dus gewoon ook echt lastig wanneer je iets, wat al zo lang in je systeem zit, probeert te veranderen. En alhoewel dat veranderen in eerste instantie wellicht lukt, is het volhouden gedurende langere tijd een dingetje. Dus hoe hou je die goede voornemens nu gewoon wel vol? Wat is de gouden tip?
Het simpele antwoord: Die gouden tip is er niet. Want vaak heb je te maken met blokkades die diep in jezelf verborgen zitten. Zo diep, dat je jezelf er helemaal niet van bewust bent. En kom daar dan maar eens zelf achter, dat is nog helemaal niet zo makkelijk. Want je zult terug moeten naar je innerlijke zelf. Naar je gevoel. En ook daar schreef ik eerder al eens een blog over: Heb jij (soms) ook last van een "Emotiefobie"? Voelen doen we heel vaak liever gewoon niet, want stel je voor wat er dan allemaal boven komt drijven. En alhoewel ik zelf coach ben, betrap ik mijzelf er ook nog regelmatig op dat ik voorbijga aan mijn gevoel.
Toch kan het goed zijn om dat nu juist wel eens te doen, bewust stilstaan bij jouw gevoel. En waar kan dat beter dan in een mooi stuk natuur en bij een coachwandeling. Laten we daar bijvoorbeeld eens samen op zoek gaan naar hoe je meer rust, plezier en ontspanning in je dagelijkse leven kunt krijgen en welke (onbewuste) blokkades jou in de weg zitten om dit daadwerkelijk te realiseren. Ik loop graag een stukje met je mee! Contact
Wil je regelmatig op de hoogte gehouden worden van nieuws en mijn blog, schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief “Rustmoment”. Nieuwsbrief